FOMA Ödülleri, Türkiye’de gıda ve içecek alanında ürün ve hizmet geliştiren markaların pazarlama odaklı projelerini değerlendiren bir ödüllendirme sistemidir. FOMA Ödülleri, pazarlama sektöründe gastronomi bilgi birikimi ile oluşturulan yaratıcı ve geliştirici projeleri ödüllendirip bu alanı desteklemek amacıyla düzenleniyor.

Başvuru değerlendirme süreçlerinde projelerin gastronomi odaklı pazarlama stratejileri ve uygulamaları değerlendirilecektir.

FOMA Ödülleri’ne gıda ve içecek alanında ürün ve hizmet geliştiren tüm ajans ve markalar pazarlama odaklı projeleri ile başvurabilirler.

Başvuran markaların gıda ve içecek sektöründe hizmet vermesi zorunlu değildir. Gıda ve içecek alanında hizmet ve ürün geliştiren farklı sektörden markalar ve ajansları da FOMA’ya başvurabilirler.

Global şirketlerin Türkiye pazarında yaptıkları projeler ile yarışmaya katılabilecekleri gibi Türkiye pazarında hizmet veren markaların yurtdışı pazarında yaptıkları projeler ile yarışmaya başvuruları da geçerlidir.

Restoran kategorisine sadece restoranlar başvurabilir. Restoranlar bu başvuruyu ajansları aracılığı ile de yapabilirler.

Food Design / Kitap, Illustrasyon ve Fotoğraf kategorisine bireysel başvuru da yapılabilir.

Gıdada İnovasyon / Big Data kategorisine araştırma şirketleri ve teknoloji firmaları da başvurmaya teşvik edilir.

Başvuru sürecinden sonra iki değerlendirme aşaması vardır: Ön Eleme ve Ana Değerlendirme

Başvuru değerlendirme süreçlerinde projelerin gastronomi odaklı pazarlama stratejileri ve uygulamaları değerlendirilecektir.

Başvuru süreci bittikten sonra jüri üyeleri tüm başvuruları belirlenen kriterlere göre bireysel olarak ön elemeden geçirir. Jürilerin ön elemeleri sonrası kategoriler için kısa liste belirlenir. Her kısa listede 5 aday bulunur.

Eşitlik halinde 5’ten fazla aday kısa listede yer alabilir. Herhangi bir kategoride 5’ten az başvuru var ise tüm başvurular kısa listeye alınır. Kısa listeye kalan projeler FOMA web sitesi üzerinden açıklanır.

Kısa listeler belirlendikten sonra jüri üyeleri kendi aralarında fiziki veya online olarak bir araya gelerek her kategorinin kazananlarını değerlendirme kriterlerine göre belirlerler. Her kategori ilk 3 kazanana sahiptir.

Jüri üyeleri, her iki değerlendirme aşamasında da yer aldıkları hiçbir projeye oy vermezler.

Jüri üyeleri, proje ile başvurulan kategorinin uyuşmadığını düşünürse ve başvuru formundaki bilgilerin kaynakları ile örtüşmediğini tespit ederse projeye 0 puan verme yani başvuruyu geçersiz sayma hakkına sahiptir. Bu durumda katılım ücreti iadesi yapılmaz.

Eğer jüri üyeleri projelerin başvurdukları kategoriler için yeterliliğine kanaat getirmez ise ilgili kategorilerde kısa listeye kalan projeler arasından birinci, ikinci ve üçüncü seçmeme hakkına da sahiptir.

Ön elemede tüm projeler başvurdukları ana kategorileri göz önüne alınarak 20 üzerinden puanlanır. En yüksek puan alan 5 proje kısa listeye kalır.

Kısa listeye kalan projeler ise kendi kategorilerinin kriterlerine ve bu kriterlerin ağırlıklarına göre fiziksel veya online olarak bir araya gelen jüri üyeleri tarafından oylanır.

Ana değerlendirmede kısa listeye kalan projeler kategorilerinin her kriterine göre 10 üzerinden her bir jüri tarafından değerlendirilir. Her kriterin puanı ilgili kriterin ağırlığı ile hesaplanır ve tüm kriterlerin ağırlık puanları toplanarak projenin ana değerlendirme puanı ortaya çıkar. Jürinin her bir üyesinin ana değerlendirme puanı toplanır ve ortalaması alınır. Kısa listeye kalan 5 proje içerisinden puanı en yüksek ilk 3 proje seçilir.

Kriterler
Müşteri Memnuniyeti En Yüksek Restoran: Kantar Insights tarafından ölçümlenecektir.

Gıdanın Geleceği:
Proje hedefi/misyonu: %30
Yaratıcı Fikir: %25
Uygulama: % 20
Sonuç: %25

Food Marketing Communications:
Gastronomi içerik derinliği/kuvveti: %30
Yaratıcı fikir: %25
Uygulama: %25
Sonuç: %20

Food Design:
Gastronomi içerik derinliği/kuvveti: %30
Yaratıcılık: %30
Uygulama: %30
Sonuç: %10

Her kategori ilk 3 kazanana sahiptir.

Eğer jüri üyeleri projelerin başvurdukları kategoriler için yeterliliğine kanaat getirmez ise ilgili kategorilerde kısa listeye kalan projeler arasından birinci, ikinci ve üçüncü seçmeme hakkına da sahiptir.

Ödüller, Dude Table tarafından organize edilen Türk Mutfağı 2.0 gıda pazarlama etkinliğinin son gününün akşamında sahiplerine verilir. Türk Mutfağı 2.0’dan 1 hafta önce yarışmayı kazanan projeler ilgili markalara ve ajanslara ödül törenine katılımları için bildirilir. Ödül törenine katılım Türk Mutfağı 2.0 etkinliğine katılım bileti ile gerçekleşir.

Proje Uygulama Dönemleri
Yarışmaya ilk kez 10 Temmuz 2023 – 31 Ağustos 2024 tarihlerinde uygulanmış çalışmalar başvurabilir. Çalışmaların uygulama kısmının en az yarısının bu tarihler arasında gerçekleşmiş olması gerekir.

Başvuru Sayısı
Katılım sayısında bir sınırlama yoktur. Fakat, her bir kategoriye başvuru yapılırken o kategoriye dair ilgili değişkenler ve özellikler belirtilmelidir.

Aynı proje ile aynı kategorilere, ortak ajans ve marka da dahil olmak üzere, paydaşlardan sadece biri başvurabilir.

Paydaş İzinleri
Tüm başvuranların başvurularının geçerli olabilmesi için ilgili projelerinin tüm paydaşlarından izin ve onayları almaları zorunludur. Aksi durumda Dude Table sorumluluk taşımaz, başvuran tüm sorumluluğu yüklenir. Bu sorumluluk, başvuranındır.

Proje paydaşlarından başvuruya dair bir itiraz gelme durumunda, başvuru diskalifiye edilebilir, başvuru ücreti iade edilmez. Ödül kazanılmışsa ödül geri çekilir, başvuru ücreti iade edilmez.

Başvuruyu yapan eğer ajans ise mutlaka projenin ait olduğu marka tarafından FOMA’ya katılım onayı sağlanmalıdır. Bu onay katılım formundaki ilgili yere eklenmelidir. Marka onayı olmayan başvurular diskalifiye edilir.

Tüm kategorilerde, başvuran şirket/firma/marka isimleri, ajans isimleri geçebilir.

Başvuran ajans, şirket ve katkıda bulanan ajans isimleri başvuru formunda belirtildiği gibi ödül töreninde geçecektir. Maksimum 3 ajans katkıda bulunan ajans olarak eklenebilir.

Proje Özgünlüğü ve Uygulaması
Yarışmaya katılacak projelerin fikir ve uygulamasının özgün olması ve belirtilen uygulama tarih aralığında prodüksiyonunun yurtiçinde ve/veya yurtdışında gerçekleştirilmiş olması gerekir.

Yarışmaya katılacak projelerin belirtilen uygulama tarih aralığında yurtiçinde ve/veya yurtdışında yayınlanmış veya uygulanmış olması gerekir.

Başvuru sırasında kullanılan tüm dökümanların özgünlüğü ve telif hakları durumu başvuranın sorumluluğundadır.

Başvuru Dili
Başvurular Türkçe yapılmalıdır.

Yüklenecek tüm dökümanlar Türkçe olmalıdır.

Başvurular www.fomaodulleri.com web adresi üzerinden siteye üye olarak yapılır.

Katılım formu doldurulup başvuru tamamlanmadan önce katılım kuralları kabul edilir.

Ajanslar tarafından yapılan başvurular için marka onayının belirtilmesi şarttır.

Başvuru süresi dolana kadar ve ücret ödenip başvuru tamamlanana kadar tüm dökümanlar üzerinde değişiklik yapılabilir.

Başvuru formu tek tiptir. Aşağıdaki alanları içerir. Bir proje ile tüm kategorilere bu başvuru formu aracılığı ile başvurabilirsiniz. Formu doldurmaya başlamadan önce sistemde başvuracağınız tüm kategorileri seçebilirsiniz. Başvuracağınız kategorilerin kriterlerine ve kriter ağırlıklarına mutlaka göz atarak bu formu doldurmalısınız. Başvuru formu tek seferde eksiksiz doldurulmalı ve başvuru tek seferde tamamlanmalıdır.

Başvuru Formu:
Proje İsmi ve Tanımı

Başvuran Ajans ve Şirket & Katkıda Bulunan Ajans İsimleri

Problem (Boşluklu en fazla 750 karakter)
Projenin cevap olacağı görülen veya görülmeyen sorun tanımlanmalı. Bu probleme cevap olarak ulaşılmak istenen misyon net şekilde açıklanmalı.

Fikir ve Yöntem (Boşluklu en fazla 750 karakter)
Soruna cevap olacak fikrin detaylı tanımı yapılmalı ve fikrin uygulanmasında kullanılan yöntemler/pazarlama araçları açıkça ifade edilmeli.

Uygulama (Boşluklu en fazla 750 karakter)
Fikrin hayata geçmesi için kullanılan yöntemlerin uygulamaları detaylı şekilde açıklanmalı.

Gastronomi İçeriğinin Stratejik Kullanımı (Boşluklu en fazla 750 karakter)
Tüm projenin şekillendirilmesinde gastronomi bilgi birikiminin ve içeriğinin projeye sağladığı katma değer açıkça ortaya konulmalı.

Sonuç (Boşluklu en fazla 750 karakter)
Soruna sağlanan çözüm tüm detaylar ve veriler ile somut olarak açıklanmalı.

Food Marketing Communications ve Food Design ana kategorileri altında yer alan video, ses dosyası ve görsel dosya gerektiren tüm başvurularda ilgili dosyalar yüklenmeli veya linkleri ile iletilmelidir. Aksi halde bu projeler yetersiz dökümandan dolayı diskalifiye olabilirler. Diğer başvuru kategorilerinde yüklemek istediğiniz dökümanlar olursa başvuru doküman limiti ve detayları aşağıda belirtildiği gibidir.

Food Marketing Communications ve Food Design ana kategorileri altında yer alan kategorilere başvururken bir başvuruda yüklenebilecek dosya adedini geçiyorsanız bir proje için tek başvuruda birden çok kategoride başvurmak yerine, bir proje için her kategoride ayrı başvurular oluşturmanızı öneririz.

C.1 FOOD EXPERIENCE MARKETING – Bu kategoride yer alan web site, App, VR, AR, AI alanında yayımlanmış işlerin erişime açık web site, app adresleri ve ilgili linklerini başvuru formunda uygulama kısmına eklemelisiniz. Outdoor işlerin ise hem jpeg tasarım dosyaları hem de uygulanmış hallerinin fotoğrafları eklenmelidir.

C.2 FOOD CONTENT MARKETING – Bu kategoride yer alan web site, reklam filmi, video, podcast, SM, App, VR, AR, AI, viral alanında yayımlanmış işlerin erişime açık web site, app adresleri ve ilgili linklerini başvuru formunda uygulama kısmına eklemelisiniz. Outdoor işlerin ise hem jpeg tasarım dosyaları hem de uygulanmış hallerinin fotoğrafları eklenmelidir. Geleneksel medya başvurularında çıkan online haberlerin linkleri ve basılı haberlerin jpegleri eklenmelidir. Radyo başvurularında ses dosyaları yüklenmelidir. Bilimsel araştırma başvurularında ilgili yayınların linkleri eklenmelidir. Kitabın online kitap linki varsa mutlaka yüklenmelidir, yoksa kitabın pdf dosyası yüklenebilir.

C.3 FOOD COMMUNITY NETWORK MARKETİNG – Bu kategoride birlikte çalışılan isimlerin paylaşımları linkleri ile proje uygulama kısmında belirtilmelidir.

C.6 OKAZYONAL GIDA PAZARLAMASI – E-ticaret başvurularında mutlaka web site linkine proje uygulama kısmında yer verilmelidir.

D. FOOD DESIGN – KV, logo, ambalaj, menü, merchandising, outdoor, masa üstü/servis ekipmanı, illustrasyon işlerinin hem jpeg tasarım dosyaları hem de uygulanmış hallerinin fotoğrafları eklenmelidir. Kitabın online kitap linki varsa mutlaka yüklenmelidir, yoksa kitabın pdf dosyası yüklenebilir. Bu kategoride yer alan web site, video, SM, App alanında yayımlanmış işlerin erişime açık web site, app adresleri ve ilgili linklerini başvuru formunda uygulama kısmına eklemelisiniz. Fotoğraf alanındaki başvurularda fotoğrafların hem jpeg halleri hem de farklı alanlarda kullanılmış hallerinin fotoğraflarına veya tasarımlarına yer verilmelidir. Restoran tasarım başvurularında hem çizim dosyaları pdf olarak hem de projenin uygulanmış halinin fotoğrafları yüklenmelidir.

Bir başvuruda en fazla 5 görsel, 5 ses dosyası, 1 adet projeye ait video ve 1 adet vaka videosu yükleyebilirsiniz. Görseller JPEG formatında, ses dosyaları MP3 formatında olmalıdır. Video, MP4 + H.264, Audio: MP3 olacak şekilde görüntü ve ses tek dosya olarak Youtube/Vimeo linki veya farklı bir platform linki olarak ilgili alana eklenmelidir. Video maksimum 2 dakika olmalıdır.

Başvuru için yüklenen materyaller, Dude Table tarafından yarışma adına her türlü tanıtımda haber veya gelir getirici amaçlarla kullanılabilir. Bu durumda başvuran telif talep edemez, başvuru yaparken bu kuralı kabul eder.

Başvuru sırasında yüklenen materyaller iade edilmez, silinmez.

Başvuru sırasında kullanılan tüm dökümanların özgünlüğü ve telif hakları durumu başvuranın sorumluluğundadır.

Dökümanlar Türkçe olmalıdır. İngilizce hazırlanan case videoları olursa mutlaka Türkçe alt yazı eklenmelidir.

Vaka Videosu: Başvurulan projeler için vaka videosu zorunlu değildir ama başvuranlara vaka videosu iletmeleri önerilir. Vaka videoları maksimum 2 dakika uzunluğunda olmalıdır. Videoyu Youtube/Vimeo linki veya farklı platforma linki olarak ekleyebilirsiniz. Link olarak eklendiğinde şifrelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Wetransfer gibi indirme gerektiren linkler kabul edilmez. Bu video jüri değerlendirme toplantılarında, ödül töreninde ve yarışma açıklandıktan sonra FOMA web sitesinde kullanılabilir. Bir proje için sadece bir vaka videosu eklenebilir. Bu videonun amacı projenin jüri tarafından net bir şekilde anlaşılmasını sağlamak olmalıdır. Video, MP4 + H.264, Audio: MP3 olacak şekilde görüntü ve ses tek dosya olarak yüklenmelidir.

Başvuru web sitesi: Başvurular www.fomaodulleri.com üzerinden online olarak yapılır.

Başvuru dönemi: 10 Temmuz 2024 – 30 Eylül 2024

Gerek görüldüğü durumda başvuruların son tarihi ertelenebilir.

Başvuracak projelerin uygulama dönemi: 10 Temmuz 2024 – 30 Eylül 2024

Yarışmaya başvuru ücreti, başvuracağınız her bir kategori için geçerlidir. Aynı proje ile birden fazla kategori başvurusu yapılırsa her kategori için ayrı başvuru ücreti ödenir.

Belirtilen ücretler yarışmaya başvuru ücretidir. Ödül töreni etkinliği bileti bu fiyata dahil değildir.

10 Temmuz – 31 Temmuz 2024 Erken Başvuru Dönemi Ücreti: 3.250 TL + KDV %20’dir.

1 Ağustos – 30 Eylül 2024 Standart Başvuru Dönemi Ücreti: 4.000 TL + KDV %20’dir.

Belirtilen ücret bir alt kategori için geçerlidir. Her başvurulacak alt kategori için aynı ücret tekrar ödenmelidir. Örneğin; 2 başvuru kategoriniz var ise x2 ödeme yapmanız gerekmektedir.

Başvurunuzun geçerli sayılması için takvimde yer alan son başvuru gününe kadar (son başvuru günü dahil) başvurunun ödemesini gerçekleştirmiş olmanız gerekir.

Katılım bedelleri için fatura düzenlenir. Fatura için gerekli fatura bilgilerinin başvuru formunda belirtilmesi gerekir.

Başvuru ödemeleri havale yolu ile yapılır. Havale yolu ile yapılan başvuru ödemelerinin açıklama kısmı mutlaka doldurulmalıdır. Açıklama kısmına projeye başvuran şirket, başvurduğu proje ismi ve başvurduğu kategorinin numarası birlikte yazılmalıdır. Örneğin; Dude Table – FOMA – B.2.A

Ödeme yaptığınız şirket hesabı ile fatura kesilecek şirket hesabı aynı olacaktır. Fatura bilgileri kısmında lütfen bu detaya dikkat ederek bilgileri iletiniz.

Her başvuru için ödemeler havale ile tek tek yapılmalıdır.

Başvuruyu tamamlamak için dekontu başvuru formundaki ilgili alana eklemeniz gerekir. Dekontu ekledikten ve ilgili tüm alanları tamamladıktan sonra başvurunuzu finalize edebilirsiniz.

Başvuru açıklamanızın sığmadığı durumda ödemesini yaptığınız başvuruyu/başvuruları başvuran şirket, başvurduğu proje ismi ve başvurduğu kategorinin numarası eposta metin gövdesinde yazacak şekilde, ekte dekontu ile birlikte iletisim@fomaodulleri.com’a göndermeniz gerekir.

Havale için hesap bilgileri:
Funda Turizm Gıda ve Giy San Tic Ltd Şti
Yapıkredi Bankası
TR810006701000000069744550

A. RESTORAN
A.1 Fine Dine
A.2 Fast Food
A.3 Causal Dine
A.4 Hotel

B.GIDANIN GELECEĞİ
B.1 MUTFAĞIMIZIN GELECEĞE TAŞINMASI İÇİN ÇALIŞAN MARKA

B.2 GIDADA ÖĞRETEREK GELİŞTİR

B.2.A Gıda okuryazarlığı
B.2.B Yerellik
B.2.C Biyoçeşitlilik
B.2.D Beslenme
B.2.E Sürdürebilirlik
B.2.F Atıksız Mutfak
B.2.G İzlenebilirlik
B.2.H Mevsimsellik
B.2.I Adil Ticaret

B.3 PROSPERITY THINKING IN FOOD
B.3.A Su
B.3.B Hava
B.3.C Toprak
B.3.D Bitki
B.3.E Hayvan
B.3.F Toplum

B.4 GIDADA İNOVASYON
B.4.A Gıda Ürünü
B.4.B Tarif Geliştirme
B.4.C Tarım
B.4.D Akıllı Mutfak
B.4.E Blockchain / İzlenebilirlik
B.4.F Fermentasyon
B.4.G Alternatif Protein
B.4.H Su ve su yönetimi
B.4.I Gıda güvenliği
B.4.J Gıda atık ve kaybı
B.4.K Big Data

C.FOOD MARKETING COMMUNICATIONS
C.1 FOOD EXPERIENCE MARKETING
C.1.A Etkinlik
C.1.B Gastro Turizm
C.1.C Dijital (Web site / App)
C.1.D Lansman
C.1.E Outdoor
C.1.F Gerilla
C.1.G Marka iş birlikleri
C.1.H Sponsorluklar
C.1.I VR / AR / AI

C.2 FOOD CONTENT MARKETING
C.2.A SM
C.2.B Dijital Medya (Website / App)
C.2.C Geleneksel Medya
C.2.D Reklam filmi
C.2.E Lansman
C.2.F Radyo
C.2.G Podcast
C.2.H Outdoor
C.2.I AI
C.2.J Video
C.2.K Kitap
C.2.L Araştırma
C.2.M Viral

C.3 FOOD COMMUNITY NETWORK MARKETİNG
C.3.A Influencer
C.3.B Şef
C.3.C Konu uzmanı, opinion leader
C.3.D Barista
C.3.E Bartender
C.3.F Üreticiler, tedarikçiler
C.3.G Çiftçiler
C.3.H STK / Dernek
C.3.I Restoran Sahipleri

C.4 GENÇLERE ODAKLI GIDA PAZARLAMASI
C.4.A İçecek
C.4.B Yiyecek

C.5 MULTİDİSİPLİNER GIDA PAZARLAMASI
C.5.A Sanat, Moda, Tarih, Spor, Politika, Ekonomi, Psikoloji, Sosyoloji, Edebiyat, Felsefe,
Turizm

C.6 OKAZYONAL GIDA PAZARLAMASI
C.6.A Restoran
C.6.B Otel
C.6.C Market
C.6.D E-ticaret
C.6.E Food Market
C.6.F Festival/Fuar
C.6.G Pop Up Shop/Restoran

D.FOOD DESIGN
D.1 KV
D.2 Logo
D.3 Ambalaj
D.4 Menü
D.5 SM
D.6 Dijital (Web site/App)
D.7 Merchandising (Shopper marketing)
D.8 Video
D.9 Fotoğraf
D.10 Outdoor
D.11 Kitap
D.12 Restoran Tasarımı
D.13 İllustrasyon
D.14 Masa üstü / servis ekipmanı & Perfect Serve

Başvuru yapan şirket, ajans veya kişi ödemeyi gerçekleşip başvuruyu tamamlamadığı durumda, dilediği zaman başvurusunu iptal edebilir.

Ödemesi gerçekleştirilen başvurularda ise iptal uygulanamaz ve geri iade yapılamaz.

Başvuran tüm projelerin katılım koşullarını sağlamaları ve başvuru formundaki zorunlu alanları eksiksiz doldurmaları gerekir. Aksi durumda başvuru kabul edilmez ve ücret iadesi yapılmaz.

Başvuru sahipleri, başvuru sırasında verdikleri bilgilerin doğruluğunu taahhüt eder. Kaynakları ile örtüşmeyen bilgiler jüri üyeleri tarafından diskalifiye edilebilir.

Yarışmaya katılan projelerin telif hakları, başvuru sahiplerine ve başvuruda belirttikleri, birlikte projeyi yarattıkları şirket ve ajanslara aittir. Başvuru sahipleri, fikri mülkiyet hakları konusunda üçüncü kişilerden gelebilecek tüm hak ve talepleri üstlenir.

Dude Table, yarışma öncesinde katılım koşullarında ve yönetmelikte değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

Başvuran tüm projelerin katılım koşullarını sağlamaları ve başvuru formundaki zorunlu alanları eksiksiz doldurmaları gerekir. Aksi durumda başvuru kabul edilmez.

Başvuru dökümanlarında belirtilen metin/görsel/video sınırlarına uyulmaz ise başvuru kabul edilmez.

Ortak ajans veya şirketten başvuru onayı alınmaması durumunda, üçüncü partilerin şikayeti üzerine başvuru kabul edilmez.

Fikri mülkiyet haklarına aykırı durum söz konusu olduğunda başvuru kabul edilmez.

Jüri üyeleri, proje ile başvurulan kategorinin uyuşmadığını düşünürse ve başvuru formundaki bilgilerin kaynakları ile örtüşmediğini tespit ederse başvuruyu geçersiz sayma hakkına sahiptir.

Ajans tarafından yapılan başvurularda projenin ait olduğu markadan onay/izin olmadığı takdirde proje kabul edilmez.

Genel etik ve ahlak kurallarına aykırı bulunan projeler diskalifiye edilebilir. Bu durumda önce başvurandan savunması istenir. Savunmanın olumlu veya olumsuz sayılması jüri üyeleri tarafından karar verilir.

Yukarıdaki tüm durumlarda ödenen başvuru ücreti geri iade edilmez.